Monday, May 9, 2011

Kuala Tahan via Mat Daling

Assalamualaikum….
Setelah sekian lama tak menulis, baru hari ini berkesempatan untuk menulis.. Kali ini saya nak tulis pasal XPDC kami ke Kuala Tahan melalui Sg Tekai -  Kg Mat Daling, - Kg Bantal - Kg Pagi dan terus ke Kuala Tahan.. Kalau nak di kira jarak dari Kajang ke sana dan balik ke kajang semula lebih kurang 700KM.. Sebenarnye jalan nak ke Kuala Tahan taka de lah sejauh yang kami tempuh ni, kalau dah sampai ke Pekan Jerantut tu dalam sejam dah boleh sampai ke Kuala Tahan.. Tapi di sebabkan XPDC ni nak lalu jalan 4x4 ke Kuala Tahan, so lebih kurang 2 hari juga lah baru kami sampai..
Sebenarnye, perancangan awal sume nak bawa family bagi yang dah ade family. So, saya memang terkecuali lah dari XPDC nih.. Sebab maklumlah pegi pon menumpang orang saja..  Kalau ade kekosongan baru boleh pegi. 3 /12/2010, Jumaat lepas aje keje saya akan ke puchong lah.. menapak di rumah akak.. Sebab 6 ari bulan tu cuti.. So, 4 ari lah saya bercuti..Cadangannye mahu ikot geng2 bujang naik  Nuang lah..
Malam 3 aribulan tu tengah sedap tido, dapat call dari budak2 yg nak ke XPDC nih.. Ingatkan ape lah yang problem, rupanye nak ajak joint ke Kuala Tahan.. Ape lagi, tanpa lengahkan masa, bersiap – siap ala kadar jer ler.. Sebab memang tak rancang..Di sebabkan bersiap secara ala kadar sahaja, sampai sleeping bag pon lupa nak bawa.. so, terpaksa le bersejuk di bawah bulan purnama…huhuhuhuhu… Bawa aje ape yang ade kat puchong tu.. Jumpa lah Faidz kat kajang perdana dalam kul 1 pagi.. Kami pon gerak mengejar yang lain2.. Dengar ceritanya die orang dah gerak lagi awal dari kita orang lah.. Kurang lebih 1 jam dia orang gerak.. Punye lah laju keta Faidz bawa, sesampainye kammi kat tol termeloh. Dia orang masik kat karak lagi.. so, sejam setengah masa menuggu semua team sampai kami pon ape lagi..Tido le…



Lebih kurang kul 3 pagi sume dah berkumpul kat tol termeloh, kami meneruskan perjalanan ke jerantut.. Next perhentian kat masjid jerantut lah.. Lebih kurang kul 4.30 kami sampai sana, sume pon dah lapor, so memcari lah kedai2 yg buka.. ade ler satu kedai mamak yg buka. Selesai makan sume gerak ke masjid, sementara tunggu azan subuh, kami melelapka mata sekejap…
Selesai mandi semayang dalam lebih kurang kul 7 pagi, kami gerak ke pekan Jerantut untuk mengisi perut. Untuk makan tengah ari kami tapau sekali ape yang ade kat kedai tu.. Ader yang beli nasi kerabu, ade nasi berlauk, ade juga yg beli kuih2.. Peralatan sume dah siap, Cuma ade yg tambah2 untuk peralatan memasak je lah.. Tepat jam 9 pagi kami gerak dari pekan jerantut, kali ni perhentian yang di tuju adelah sungai tekai.. Mengikot perancangan awal kami akan bermalam di sungai tekai…
Perjalanan di terusakan dengan sume 4 wheel di engaged kat keta masing2.. Formation telah di buat.. Dengan awie mengetuai, di ikitu dengan ari, mat lin, acap, faidz and lastly mat ucop.
Formation


Bermulanyer perjalanan merentas hutan belantara..
Kurang lebih 2 km perjalanan sudah bermula dengan tanah – tanah lumpur yang akan menguranakan kelajuan kereta masing2. Perjalanan memang terasa sangat menarik walaupun seawal pagi bumi sudah di basahi dengan hujan.
Perjalanan terhenti seketika dengan keadaan lumpur yang terlalu dalam, sehinggakan memerlukan kerja lebih masa.. hihihihi.. ini lah di panggil masa untuk bermain lumpur. Nak ceritakan pasal perasaan tu memang tak dapat nak di luahakn, Cuma dapat menmeri sedikit sebanyak melalui gambar.. ni ade beberapa gambar yang sempat kami ambil semasa perjalanan dari jerantut ke kem site pertama.

Antara kenangan kenangan yang tak dapat di lupakan juga lah.. Jalan aje, mesti Nampak tahi gajah kat tepi2 jalan.. masa tu rasa le juga berderau darah.. tapi sume orang cam rilek aje.. saya pon buat2 rilek ler.. tapi dalam kepala otak ni dah macam2 ler terpikir nyer.. Maklum ler.. tepi kiri kanan ader kesan – kesan baru gajah baru melintas di kawasan situ.. mahu tak rasa semacam aje.. Okay lah, pasal gajah kita letak tepi dulu, kita cite pasal xpdc ni dulu.



Ini baru permulaan untuk team work, maklumlah acap ni baru 1st time ikot masuk 4x4. So, ari ni juga
lah keta die baru engage untuk gear 4x4. Macam – macam bunyi die kata, tapi tak kisah selagi boleh jalan.. Sume hamtam saja..hihihihi.. lagipon dia orang ni tak kisah sangat, dalam team ni ader 2 mechanic.. so ape2 problem boleh terus settle.. lagipon segala persiapan tu sudah tersedia.
Dah tak dapat nak gerak, tayar dah menjadi donut… terpasa kena tarik.. nasib 1 keta sume lengkap.. ader winch, ader strap ader semua lah untuk safety kalau tersangkut. Ni untuk permulaan lah..


Perjalanan menjadi lebih rancak, selut meliputi bumi pon semakin tinggi.. Memerlukan kemahiran yang tinggi untuk lepas dari kawasan – kawasan macam ni.. Time ni sememangnyer banyak masa habis kat luar kereta dari perjalanan. Mahu taknye, keta satu sangkut dah kena turun untuk tengok and buat ape yang patot.. tapi perjalanan menjadi semakin seronok dengan kerenah semua orang.. Macam – macam hal terjadi.. Sume tu tetap menjadi kenangan.




Waktu sudah menghampiri tengah hari, sume perot dah nyanyi lagu dangdut.. huhuhuhu.. Perhantian sudah di tetapkan dalam aturaca, makan tengah hari akan berlangsung di tepi sungai tekai. Sesampainye kami di tempat kejadian, masing – masing mengeluakan bekal masing – masing untuk makan. Sume sudah bersiap sedia dengan makanan yang sudah di tapau dari pekan jerantut. Ade yang makan nasi lemak, ader juga nasi kerabu daging bakar ( yum yum), tak lupa yang makan nasi berlauk.. Kuih – kuih kegemaran masing – masing tidak ketinggalan.





Makan pon selesai, rehat pon selesai, solat pon sudah dan masuk jam yang ke 2 kami pon meneruskan perjalanan untuk sampai ke 1st base camp untuk bermalam. Perancangan awal, hari pertama kami akan bermalam di kg mat daling.  
Perancangan awal terpaksa di tukar, jam sudah menunjukkan kul 8 malam, kami belum sampai ke kg mat daling lagi. Mengikot kata sepakat dari semua ahli, sebab masing masing pon dah penat. Kami mencari tempat yang sesuai dan dekat dengan sugai untuk bermalam. Kem site dah jumpa, tapi kami terpaksa menyeberangi anak sungai untuk ke tempat yang lebih lapang dan luas. Semua ahli bertungkus lumus untuk menyiapkan base camp sebelum hujan lebat. Hujan renyai renyai menyambut kedatangan kami ke tempat itu.
Khemah utama di dirikan, semua keluarkan kelengkapan untuk memasak. Maklumlah, perjalanan pon menghampiri jam yang ke 13, perot sume dah lapar. Maisng – masing pond ah tahu tugas ape yang nak di buat, masak nasi, masak lauk dan ape yang sume tunggukan BBQ time (it’s time to grill) + Tauhu bakar dari mek chah. Memang menjadi agenda yang wajib bagi group kami untuk malam yang pertama untuk buat BBQ. Masing – masing pond ah buzy dengan tugas masing2. Kebiasaannye kami akan makan setelah semuanyer selesai memasak.

Seawal pagi jam pon dah bunyi, semua bagun dan kemas ape yang patot. Penanda paras air pond ah menunjukkan air ade naik sedikir. Seperti biasa yang lain sedang menyiapkan sarapan pagi.. Maklumlah dalam hutan belantara cam ni, ape yang ader kita makan aje.. Untuk mengalas perot..



Kita orang nyer kem site betul – betul tepi sungai, memang kalau kepala air turun.. Sume hanyut lah jadi nye. So, untuk keselamatan awal, kita pacak kayu menjadi tanda aras air naik or turun. So, semua tido agak tak nyenyak takot – takot kalau kepala air datang.
So, bagi 2 kereta yang rendah terpaksa lah kita alihkan dulu. Terpasa kita menyeberankannye dahulu sebelum air betul2 tinggi lagi.





Seawal jam 8 pagi kami mula bergerak dari 1st kem site ke 2nd camp site. Perancangannye terus ke kuala tahan. Mengikot kami nye ketua kumpulan dah tak jauh untuk kita sampai ke kuala tahan..
Biasa lah, hari pon berlalu dengan bermacam – macam activity yang menarik. Tengah ari kami cume Alaskan perot dengan roti aje.. Pertengahan jalan kami berhenti dah berehat sekejap..


Dalam 50 km lebih kurang perjalanan kami, baru Nampak tamandun manusia. Sume orang dah hepi, sume orang dah bersorak gembira sebab mengikot kata dia orang kita dah hampir ke Kuala Tahan.
Ader le adegan adegan tarik menarik dan tak lupa juga adegan gayat hamper termasuk dalam longkang besar.




Kereta masing – masing tersangkut tak boleh nak naik fist time tu.. Kena cuba beberapa kali baru leh naik.




Bagi kereta yang mengunakan bahan bakar petrol terpaksa la menambah bahan bakar sebab dah tak mencukupi, maklumlah dah berjalan dalam hutan sejauh 150KM. Minyak pond ah dekat nak kering. Nasib menyebelahi kami sebab kat kg pagi ade orang jual bahan bakar. So, sume kereta pon beratur ler untuk isi minyak.. Tapi biasa lah..harganyer jauh lebih mahal le daripada yang kita beli kat patrol station kat luar.. 50% juga le higher dari harga biasa.. Nak tak nak kena juga isi…




Salah sorang angota kami ni peramah cikit, tannya lah dengan pakcik kedai nih.. Berapa jauh lagi agaknye kami akan sampai ke kuala tahan.. Terkejut gak sume bila dengan dalam 68 km lagi. Jalan pon lebih kurang la macam ni, track die agak geli geli lah cikit.. Fuhhhh.. Mendengarkan berita yang cam tu, sume dah pikir.. Jauh lagi rupanyer.. hihihihihi.. Redah je ler….
Perjalanan kembali bermula:
Dengan harapan kami akan sampai ke kuala tahan sebelum matahari terbenam.

Tapi harapan tu hanya tinggal harapan, kami menjejak kaki ke tamadun manusia kembali setelah matahari terbenam.



Tapi kat kuala tahan, kem site die superb. Siap ade toilet, tempat mandi and tempat masak sekali. So, kami just pasang main khemah untuk tido aje. Tak perlu untuk masak. Sume peralatan pon sudah tersedia.
Keesokan harinye kami ke Taman Negara melalui kuala tahan, ambil bot penambang 1 ringgit then kami naik canopy. Itu ler perjalanan kami dari jerantut ke kuala tahan.





Kami mula bertolak pulang ke Selangor selepas waktu zohor.
Sekian dari saya.


TQ
 

Friday, January 7, 2011

Bukit Tabur West - 19 December 2010

members:
Mat Lin,  Nasir, Zureen, Faidz & Nik
Date : 19/12 ahad
time : 9:00am - 12:30

Dah selesai cerita tentang Tabur East, boleh le cerita tentang Tabur West lak.. Baru berpeluang untuk naik ke sebelah sana lak...

Kul 5.30 pagi - pagi dah bangun sebab ade trainning kat bukit tabur ari ni, tapi peserta tak berapa ramai lah.. Maklumlah masing - masing ade keje.. So, ari ni hanya 5 orang sahaja yang dapat joint.. tu pon dah ok..
Pagi cuaca kat Putra Perdana hujan teramat lah lebat.... rasa malas nak kuar rumah kol 6 suku tu..tido
lagi baik. tapi panjat Tabor best juga lah.. so kuar gak la.. Dah janji nga faidz jumpa kat 7e kajang perdana kul 7..  tapi 6.45 pagi dah terpacak kat depan 7e... Janji nga mat lin n the geng kul 8 kat taman permata (giant). Ini lah tempat berkumpul untuk activiti kali ni..

Mengikut mat lin, die amik zureen kat glanmarie, amik nasir kat menara rebung dan tolak g giant taman permata lah.. Sebab kami dah janji nak jumpa kat giant kul 8 pagi... Dia orang terlambat cedikit sebab sempat lagi tersesat kat junction antara nak ke KL - Ampang, dia orang g masuk sampai sungai besi.. U-turn kat UPM gi balik masuk sungai besi..Die orang sampai giant kol 8 suku.. serapan kat kedai kelantan yang kat hujung sebaris dengan 7e taman permata....

Kurang lebih kul 9 pagi kami pon start lah memanjat.. 1st time panjat tabur west, terasa juga keletihan nyer.. Banyak pulak scene yang kena kangkang agak luas untuk memanjat tuh.. hohohohoho...Tapi yang tak boleh nak tahan ade lak geng2 nyah kat cini.. sibukj ambik gambar.. Dah la menggangu perjalanan orang.. Aii..tak paham betul ler orang zaman sekarang ni.. Macam - macam hal.. Ok lah kita tinggalkan dulu pasal budak2 ni..
Tapi sempat lah kami snap gambar dulu...



Saya dan nasir, selaku ketua rombongan untuk kali nih...



Rehat sebentar untuk ambik gambar, sementara tunggu Mat Lin dan Zureen...

Mat Lin dan Zureen....

Kami pon melepasi dia orang dan terus naik.. Sampai aje tengah - tengah nak menghampiri puncak, terpaksa lak tunggu turn.. Sebab ramai lak yang turun dari puncak.. Jalan hanya satu dan sempit.. Sorang - sorang terpaksa turun menggunakan tali.. So, dalam setengah jam jugalah kami tunggu geng2 tu turun dari puncak kemudia kami meneruskan misi ke puncak..

Ni lah tali yang terpaksa kami tunggu selama setengah jam untuk naik.. Ni lah lauanyer.. Ade 1 aje jalan untuk ke puncak...

Jam kat tangan pon dah menunjukkan kul 11 pagi, alhamdullillah kami berlima sampai di puncak.. Rehat dalam 3o minit.. Ambil beberapa keping gambar untuk kenangan, so dalam kul 11.30 kami bergerak turun..
Ni lah gambar yang sempat kami snap bersama - sama untuk kenangan...


 Semua muka gembira aje sebab dah sampai kat puncak.... Alhamdulillah...



Mat Lin sempat lagi check hp tengok website, sebab time ni tengah bercerita pasal barang - barang camping yang ringan...


Yang belakang nmpak cikit - cikit puteh tu, bangunan UIAM....


Dengan serius nyer berpossing... hohohoho





Lepas sume dah selesai, kami pon bergeraklah turun dari puncak, tapi jalan turun tak sama dengan jalan yang kami naik.. Kawan kami si nasir ni tunjukkan jalan baru lalu kebun orang.. So lebih kurang kul 12 setengah kami dah sampai kat parking kereta...

balik ingat nak gi kedai out door sumer tutup.. evergreen, dah 1-2 kedai sumer
tutup.. TQ faidz coz bagi tunjuk jalan..


ok terrima kasih kepada semua yang sudi join ke Tabur west....

Sekian...

Thursday, January 6, 2011

20 April 2009 - Tabur East

Assalamualaikum..

Kali ni nak cerita lak pasal naik bukit tabur.. Before pegi cini, sempat juga lah search tengok gambar - gambar kengkawan yang pernah ke sini... Nak juga tengok cam mane track die kan.. Dia orang kata kat cini senang, menarik dan cantik pemandangan nyer..

So, tibalah ari yang di nanti kan, 20 April 2009.. Saya ikot budak - budak satu opis ke Tabur... Pada waktu ni memang tak tahu lah mane letak tempatnye.. Dia orang kata kat hulu klang.. Maklumlah time ni baru aje keje, pastu terus joint untuk buat activiti cam neh.. Sume dah set, janji jumpa kat Stesen minyak BP (kalau tak silap ler) kat area hulu klang sana kul 6 pagi. Waktu ni dah le tak de kenderaan..So, tumpang aje kawan opis. Dia ambik kat rumah lepas solat subuh..

Dalam kurang lebih kul 7, kami sampai kat kaki bukit tabur tu.. Maklum lah, baru - baru lak nak menjinak untuk naik bukit dan gunung.. Dah lama tak joint activiti ni bila belajar kat shah alam.. Bukan tak ada masa, bukan tak minat, tapi geng tu tak ade yang minat.. Kot nak naik panjat sorang -sorang lak kan.. Bahaya lak cam tu.. Nak cerita kan sebab 1st time joint hiking nga budak - budak opis dan lama juga tak bergiat cam ni, sampai air pon boleh lupa beli.. Hohohoho..

Tanpa bekal air pon, saya tetap gak naik.. Redah aje la time tu.. sebab kawan - kawan kata, track ni ok..tak jauh pon.. dalam 3 jam boleh naik dan turun.. So, saya pikir tak pelu lak kot nak pikir pasal air..
Perjalanan pon di teruskan juga.. Naik je separuh, masing - masing kuarkan kamera. Masing - masing sibuk lah berposing.. Macam - macam style lah plak ade...



Sume sibuk nga camera masing - masing.. Ade sorang opismate tu maklum ler baru beli camera DSLR.. So, time ni lah nak try ambik gambar cantik - cantik...

Ni kami sempat le juga berposing, tengah tunggu yang lain - lain siap ambil gambar.

Perjalanan di teruskan lagi.. Memang trak die tak berapa mencabar sangat, cume ade lah 2, 3 batu yang nak kena naik kangkang lebih cikit.. Yang lain - lain tu biasa biasa aje lah...
Sampai aje separuh jalan, perjalanan pon terhenti lagi.. Rupa - rupanye dia orang nak ambik gambar mentari tengah naik.. Cun lah juga tempat ni.. Dengan dam yang luas.. Pemandangan memang terlalu superbb...
Ya Allah... Memang bersyukur sangat di atas ape yang di berikan kat dunia ni.. Tanpa buat sume activiti ni kita memang takkan pernah nak bersyukur yang kita masih ade tempat - tempat yang menarik yang kita boleh pegi dan menikmati pemandangan kat citu...
Kat bawah ni ade lah gambar - gambar yang sempat saya ambil untuk kenangan...


Sekali tengok, cam tak percaya lak kita masih dapat lihat pemandangan macam ni kat KL..





 Ni Tabur West...

Ni satu photo yang semapat saya ambil bila matahari naik...

Dalam setengah jam lagi kami meneruskan perjalanan ke atas.. Kat bawah nampak ramai orang yang sedang berkumpul untuk naik. Dalam 30 minit kami menikmati pemandangan dan mengambil gambar untuk kenangan bersama - sama sebelum turun.


Ini lah team yang telah berjaya..hehehehehe...


 Selautan manusia yang datang untuk menikmati keindahan alam....


Sempat lagi bergambar sebelum turun...

Semua pon dah bersiap - siap untuk turun, maklumlah kat atas sana pokok yang ade pon pokok renek aje.. Tak ade tempat nak berlindung dari cahaya matahari.. Waktu ni plak cahaya matahari terus terpancar kat muka.. Nasib baik juga lah ade bawa cap.. So, sedikit sebanyak tak de le muka ni hitam dek panas mentari...

Dalam kul 11 kami dah sampai kat kaki bukit tempta kami parking kereta.. Muka masing - masing pon dah tersenyum lebar, tanda kepuasaan sebab berjaya menawan puncak tabur...
Sebelum balik kami singgah minum dan makan dulu kat kedai mamak.. Sume dah lapar, sebab before naik tadi tak ade sorang pon breakfast.. Hanya beralaskan air minuman aje.. Lagi lah saya ni, air minum pon tak bawa, makan lagi lah tak ade.. Sampai aje kedai mamak terus order Teh O' ais.. Sekejap aje sampai dah abis.. Oder satu lag Teh O' ais, sampai aje kat meja..tak sempat nak bernafas lah minum..Abis gelas yang ke dua.. Mak aii.. Hanya kita aje yang tahu bertapa dahaga nye waktu tu.. Hehehehe.. Sampai mamak kat kedai tu pon pelik tengok.. Ini betuk ke punya orang, sampai 3 gelas minun air...Hahahahaha...

Lepas aje makan.. Kami pon bersurai... Dalam kul 1 dah ade kat rumah...

Inilah cerita saya untuk naik ke tabur east...
Sebelum balik, dah pasang niat.. Nanti suatu ari, nak naik tabut west lak...
Moga - moga tercapai lah hasrat tu nanti.. Amin...

Sekian, TQ....