Monday, May 9, 2011

Kuala Tahan via Mat Daling

Assalamualaikum….
Setelah sekian lama tak menulis, baru hari ini berkesempatan untuk menulis.. Kali ini saya nak tulis pasal XPDC kami ke Kuala Tahan melalui Sg Tekai -  Kg Mat Daling, - Kg Bantal - Kg Pagi dan terus ke Kuala Tahan.. Kalau nak di kira jarak dari Kajang ke sana dan balik ke kajang semula lebih kurang 700KM.. Sebenarnye jalan nak ke Kuala Tahan taka de lah sejauh yang kami tempuh ni, kalau dah sampai ke Pekan Jerantut tu dalam sejam dah boleh sampai ke Kuala Tahan.. Tapi di sebabkan XPDC ni nak lalu jalan 4x4 ke Kuala Tahan, so lebih kurang 2 hari juga lah baru kami sampai..
Sebenarnye, perancangan awal sume nak bawa family bagi yang dah ade family. So, saya memang terkecuali lah dari XPDC nih.. Sebab maklumlah pegi pon menumpang orang saja..  Kalau ade kekosongan baru boleh pegi. 3 /12/2010, Jumaat lepas aje keje saya akan ke puchong lah.. menapak di rumah akak.. Sebab 6 ari bulan tu cuti.. So, 4 ari lah saya bercuti..Cadangannye mahu ikot geng2 bujang naik  Nuang lah..
Malam 3 aribulan tu tengah sedap tido, dapat call dari budak2 yg nak ke XPDC nih.. Ingatkan ape lah yang problem, rupanye nak ajak joint ke Kuala Tahan.. Ape lagi, tanpa lengahkan masa, bersiap – siap ala kadar jer ler.. Sebab memang tak rancang..Di sebabkan bersiap secara ala kadar sahaja, sampai sleeping bag pon lupa nak bawa.. so, terpaksa le bersejuk di bawah bulan purnama…huhuhuhuhu… Bawa aje ape yang ade kat puchong tu.. Jumpa lah Faidz kat kajang perdana dalam kul 1 pagi.. Kami pon gerak mengejar yang lain2.. Dengar ceritanya die orang dah gerak lagi awal dari kita orang lah.. Kurang lebih 1 jam dia orang gerak.. Punye lah laju keta Faidz bawa, sesampainye kammi kat tol termeloh. Dia orang masik kat karak lagi.. so, sejam setengah masa menuggu semua team sampai kami pon ape lagi..Tido le…



Lebih kurang kul 3 pagi sume dah berkumpul kat tol termeloh, kami meneruskan perjalanan ke jerantut.. Next perhentian kat masjid jerantut lah.. Lebih kurang kul 4.30 kami sampai sana, sume pon dah lapor, so memcari lah kedai2 yg buka.. ade ler satu kedai mamak yg buka. Selesai makan sume gerak ke masjid, sementara tunggu azan subuh, kami melelapka mata sekejap…
Selesai mandi semayang dalam lebih kurang kul 7 pagi, kami gerak ke pekan Jerantut untuk mengisi perut. Untuk makan tengah ari kami tapau sekali ape yang ade kat kedai tu.. Ader yang beli nasi kerabu, ade nasi berlauk, ade juga yg beli kuih2.. Peralatan sume dah siap, Cuma ade yg tambah2 untuk peralatan memasak je lah.. Tepat jam 9 pagi kami gerak dari pekan jerantut, kali ni perhentian yang di tuju adelah sungai tekai.. Mengikot perancangan awal kami akan bermalam di sungai tekai…
Perjalanan di terusakan dengan sume 4 wheel di engaged kat keta masing2.. Formation telah di buat.. Dengan awie mengetuai, di ikitu dengan ari, mat lin, acap, faidz and lastly mat ucop.
Formation


Bermulanyer perjalanan merentas hutan belantara..
Kurang lebih 2 km perjalanan sudah bermula dengan tanah – tanah lumpur yang akan menguranakan kelajuan kereta masing2. Perjalanan memang terasa sangat menarik walaupun seawal pagi bumi sudah di basahi dengan hujan.
Perjalanan terhenti seketika dengan keadaan lumpur yang terlalu dalam, sehinggakan memerlukan kerja lebih masa.. hihihihi.. ini lah di panggil masa untuk bermain lumpur. Nak ceritakan pasal perasaan tu memang tak dapat nak di luahakn, Cuma dapat menmeri sedikit sebanyak melalui gambar.. ni ade beberapa gambar yang sempat kami ambil semasa perjalanan dari jerantut ke kem site pertama.

Antara kenangan kenangan yang tak dapat di lupakan juga lah.. Jalan aje, mesti Nampak tahi gajah kat tepi2 jalan.. masa tu rasa le juga berderau darah.. tapi sume orang cam rilek aje.. saya pon buat2 rilek ler.. tapi dalam kepala otak ni dah macam2 ler terpikir nyer.. Maklum ler.. tepi kiri kanan ader kesan – kesan baru gajah baru melintas di kawasan situ.. mahu tak rasa semacam aje.. Okay lah, pasal gajah kita letak tepi dulu, kita cite pasal xpdc ni dulu.



Ini baru permulaan untuk team work, maklumlah acap ni baru 1st time ikot masuk 4x4. So, ari ni juga
lah keta die baru engage untuk gear 4x4. Macam – macam bunyi die kata, tapi tak kisah selagi boleh jalan.. Sume hamtam saja..hihihihi.. lagipon dia orang ni tak kisah sangat, dalam team ni ader 2 mechanic.. so ape2 problem boleh terus settle.. lagipon segala persiapan tu sudah tersedia.
Dah tak dapat nak gerak, tayar dah menjadi donut… terpasa kena tarik.. nasib 1 keta sume lengkap.. ader winch, ader strap ader semua lah untuk safety kalau tersangkut. Ni untuk permulaan lah..


Perjalanan menjadi lebih rancak, selut meliputi bumi pon semakin tinggi.. Memerlukan kemahiran yang tinggi untuk lepas dari kawasan – kawasan macam ni.. Time ni sememangnyer banyak masa habis kat luar kereta dari perjalanan. Mahu taknye, keta satu sangkut dah kena turun untuk tengok and buat ape yang patot.. tapi perjalanan menjadi semakin seronok dengan kerenah semua orang.. Macam – macam hal terjadi.. Sume tu tetap menjadi kenangan.




Waktu sudah menghampiri tengah hari, sume perot dah nyanyi lagu dangdut.. huhuhuhu.. Perhantian sudah di tetapkan dalam aturaca, makan tengah hari akan berlangsung di tepi sungai tekai. Sesampainye kami di tempat kejadian, masing – masing mengeluakan bekal masing – masing untuk makan. Sume sudah bersiap sedia dengan makanan yang sudah di tapau dari pekan jerantut. Ade yang makan nasi lemak, ader juga nasi kerabu daging bakar ( yum yum), tak lupa yang makan nasi berlauk.. Kuih – kuih kegemaran masing – masing tidak ketinggalan.





Makan pon selesai, rehat pon selesai, solat pon sudah dan masuk jam yang ke 2 kami pon meneruskan perjalanan untuk sampai ke 1st base camp untuk bermalam. Perancangan awal, hari pertama kami akan bermalam di kg mat daling.  
Perancangan awal terpaksa di tukar, jam sudah menunjukkan kul 8 malam, kami belum sampai ke kg mat daling lagi. Mengikot kata sepakat dari semua ahli, sebab masing masing pon dah penat. Kami mencari tempat yang sesuai dan dekat dengan sugai untuk bermalam. Kem site dah jumpa, tapi kami terpaksa menyeberangi anak sungai untuk ke tempat yang lebih lapang dan luas. Semua ahli bertungkus lumus untuk menyiapkan base camp sebelum hujan lebat. Hujan renyai renyai menyambut kedatangan kami ke tempat itu.
Khemah utama di dirikan, semua keluarkan kelengkapan untuk memasak. Maklumlah, perjalanan pon menghampiri jam yang ke 13, perot sume dah lapar. Maisng – masing pond ah tahu tugas ape yang nak di buat, masak nasi, masak lauk dan ape yang sume tunggukan BBQ time (it’s time to grill) + Tauhu bakar dari mek chah. Memang menjadi agenda yang wajib bagi group kami untuk malam yang pertama untuk buat BBQ. Masing – masing pond ah buzy dengan tugas masing2. Kebiasaannye kami akan makan setelah semuanyer selesai memasak.

Seawal pagi jam pon dah bunyi, semua bagun dan kemas ape yang patot. Penanda paras air pond ah menunjukkan air ade naik sedikir. Seperti biasa yang lain sedang menyiapkan sarapan pagi.. Maklumlah dalam hutan belantara cam ni, ape yang ader kita makan aje.. Untuk mengalas perot..



Kita orang nyer kem site betul – betul tepi sungai, memang kalau kepala air turun.. Sume hanyut lah jadi nye. So, untuk keselamatan awal, kita pacak kayu menjadi tanda aras air naik or turun. So, semua tido agak tak nyenyak takot – takot kalau kepala air datang.
So, bagi 2 kereta yang rendah terpaksa lah kita alihkan dulu. Terpasa kita menyeberankannye dahulu sebelum air betul2 tinggi lagi.





Seawal jam 8 pagi kami mula bergerak dari 1st kem site ke 2nd camp site. Perancangannye terus ke kuala tahan. Mengikot kami nye ketua kumpulan dah tak jauh untuk kita sampai ke kuala tahan..
Biasa lah, hari pon berlalu dengan bermacam – macam activity yang menarik. Tengah ari kami cume Alaskan perot dengan roti aje.. Pertengahan jalan kami berhenti dah berehat sekejap..


Dalam 50 km lebih kurang perjalanan kami, baru Nampak tamandun manusia. Sume orang dah hepi, sume orang dah bersorak gembira sebab mengikot kata dia orang kita dah hampir ke Kuala Tahan.
Ader le adegan adegan tarik menarik dan tak lupa juga adegan gayat hamper termasuk dalam longkang besar.




Kereta masing – masing tersangkut tak boleh nak naik fist time tu.. Kena cuba beberapa kali baru leh naik.




Bagi kereta yang mengunakan bahan bakar petrol terpaksa la menambah bahan bakar sebab dah tak mencukupi, maklumlah dah berjalan dalam hutan sejauh 150KM. Minyak pond ah dekat nak kering. Nasib menyebelahi kami sebab kat kg pagi ade orang jual bahan bakar. So, sume kereta pon beratur ler untuk isi minyak.. Tapi biasa lah..harganyer jauh lebih mahal le daripada yang kita beli kat patrol station kat luar.. 50% juga le higher dari harga biasa.. Nak tak nak kena juga isi…




Salah sorang angota kami ni peramah cikit, tannya lah dengan pakcik kedai nih.. Berapa jauh lagi agaknye kami akan sampai ke kuala tahan.. Terkejut gak sume bila dengan dalam 68 km lagi. Jalan pon lebih kurang la macam ni, track die agak geli geli lah cikit.. Fuhhhh.. Mendengarkan berita yang cam tu, sume dah pikir.. Jauh lagi rupanyer.. hihihihihi.. Redah je ler….
Perjalanan kembali bermula:
Dengan harapan kami akan sampai ke kuala tahan sebelum matahari terbenam.

Tapi harapan tu hanya tinggal harapan, kami menjejak kaki ke tamadun manusia kembali setelah matahari terbenam.



Tapi kat kuala tahan, kem site die superb. Siap ade toilet, tempat mandi and tempat masak sekali. So, kami just pasang main khemah untuk tido aje. Tak perlu untuk masak. Sume peralatan pon sudah tersedia.
Keesokan harinye kami ke Taman Negara melalui kuala tahan, ambil bot penambang 1 ringgit then kami naik canopy. Itu ler perjalanan kami dari jerantut ke kuala tahan.





Kami mula bertolak pulang ke Selangor selepas waktu zohor.
Sekian dari saya.


TQ
 

No comments:

Post a Comment